top of page

Història dels Voladors

 

Us presentem “Els Voladors”, la colla de trabucaires d’Igualada que es crear l’any 2008 amb la intenció de donar a conèixer el fet trabucaire i recuperar una tradició molt vinculada amb la ciutat i el país.

 

La colla està formada per 14 membres, majoritàriament per gent jove, amb voluntat de fer sortides i actuacions, a l’Anoia i arreu dels Països Catalans i té un rerefons històric basat en els sometents les guerres del Bruc de 1808.

 

Els antecedents de trabucaires en les manifestacions festives els trobem en els nombrosos testimonis escrits que relaten com civils armats sortien al carrer a llençar trets com a símbol d’alegria i de celebració en diades senyalades (fet conegut com a “galejar”). També era coneguda l’existència de civils armats amb trabucs, en bandes organitzades (sometents) que es van donar durant el segle XVIII i XIX per tal de defensar els pobles i les viles dels diversos atacs que podien patir.

 

Durant els darrers anys la colla ha fet actuacions a Igualada, l’Anoia i a diferents indrets de la resta del país, bàsicament amb la participació en festes majors, aplecs, festes i esdeveniments populars que es realitzen arreu ja que es tracta d’un element festiu destacat i espectacular adient per aquestes celebracions.


Les galejades de trabucaires són ideals per fer despertades de bon matí en dies assenyalats, com en Festa Major, per obrir o acompanyar cercaviles d’elements de cultura popular, o bé per cridar l’atenció de la població per a certs esdeveniments. La seva potent sonoritat és, sens dubte, un dels elements que les fan més atractiva

 

 

MOTIVACIONS HISTÒRIQUES

 

Els trabucaires són una tradició del segle XVIII i XIX, que la història dóna constància en diferents documents. De fet, la majoria formaven part de bandes organitzades (sometents) per tal defensar els pobles i viles dels diversos atacs que podien patir.

 

Un dels moments més interessants d’aquesta forma de defensa vinculats amb Igualada i comarca es dóna a partir de les batalles del Bruc de 1808. Els fets, popularment coneguts per la llegenda del “Timbaler del Bruc”, van tenir una forta presència igualadina. Tan és així que des de la ciutat s’organitzaren diferents columnes de voluntaris, armats amb trabucs, per tal de defensar la vila i la comarca de la invasió francesa.

 

 

ELS VOLADORS

 

Els voladors era una munició especial usada pels somatents igualadins i anoiencs que varen participar en les batalles del Bruc. Eren petites plaques metàl·liques, sovint de ferro, amb quatre incisions per tal de permetre doblegar-les en sentits oposats. Aquests doblecs, convertien a aquesta munició en letal. Quan era disparada amb els trabucs, un cop eren llençades amb els trabucs, produïen un enorme impacte en les tropes enemigues i tallaven caps i braços a tort i a dret. Era una munició rudimentària però molt efectiva, i va ser usada distintivament pels sometents igualadins, com sovint explica l’historiador Oriol Junqueras.


La colla de trabucaires d'Igualada, doncs, pren el sobrenom de "els voladors" en record a aquesta anècdota històrica.
 

bottom of page